lunes, 31 de marzo de 2008

La contaminació dels recursos hídrics


La contaminació de l’aigua pot ser generada per dos tipus d’origen; artificial i natural.
La natural és causada pel propi ecosistema, com l’entrada del polen, esporas, fulles, defecació animal, gasos atmosfèrics, l’arsènic, bactèries, matèries orgàniques, etc. Aquest residus són normalment eliminats per la capacitat de l’aigua per depurar-se. Per un altre banda, el cicle de l’aigua és un dels principals perjudicats quan entra en contacte amb aquestes substàncies natural, perquè al distribuir l’aigua contaminada, contamina a més a més altres aigües que abans no ho eren.
La contaminació artificial és originada pels éssers humans; aquesta contaminació és causada per productes tòxics o nocius que són llençats a un medi aquàtic. Per exemple residus industrials, substàncies empleades en les plagues agrícoles o vectors de malalties. També el cicle de l’aigua perjudica al distribuir tota l’aigua. Tal i com l’aigua contaminada s’evapora, i més tard es condensa i perjudica al riu, mar, llac, afluent o sòl on cau. Per exemple pot provocar la pluja àcida.
També i trobem un altre medi d’expansió de l’aigua. Tan sols el pas de l’aigua contaminada mitjançant el propi pas d’aigües per afluents que desemboquen a rius, a mars, etc.
Aquestes dues formes són les més perjudicials pel medi aquàtic, ja que no hi ha forma de evitar-les.
L’aigua diem que està contaminada o no es potable, quan conté una quantitat de residus tòxics suficients per posar en perill l’orga nisme humà i provocar-li malalties o fins i tot la mort. La contaminació de l’aigua pot tenir orígens diversos segons sigui dolça o salada.
L’aigua dolça principalment probe d’origen urbà. Es contaminada per les activitats humanes, com d’higiene personal, neteja de la llar, activitats comercials,i de serveis, el que genera aigües residuals,residus fecals, aliments, detergents...Una vegada l’hem utilitzat passa a les canonades, barrejant-se amb les altres aigües que encara poden estar més contaminades i passa’n a la depuradora o al mar, fen encara més contaminació.
En l’agrícola i ramader l’aigua es contaminada per plaguicides, pesticides, biocides, fertilitzants, i adobs. Són arrossegats aper l’aigua del reg portant-se sals compostes de N,P,S que arriben al sòl i contaminen les aigües subterrànies. Aquestes són molt necessàries tant per poder beure i per regar els terrenys agraris, també els herbicides, els insecticides de la ramaderia, i altres productes fitosanitaris poden perjudicar. També tirar les aigües negres i residus agrícoles en les aigües costaneres.
El agua freàtica es l’ agua subterrània que constitueix una part molt important per extraure aigua per beure i per regar terrenys agraris, però el seu procés de renovació es molt lent, resulta una fon de agua fàcil de esgotar. Per altra banda, la contaminació d’aquestes aigües pot considerà permanent. Les principals activitats humanes que fan aquest tipus de contaminació son: residus sòlids urbans, que poden lixivià, agües residuals llançades en foses sèptiques, activitats agrícoles que afecten a grans superfícies, ramaderia, que la més greu es la porcina, activitats industrials i activitats mineres.
El sector industrial es el que més perjudicial per la gran varietat de materials i fonts d’energia que pot proporcionar l’aigua: matèria orgànica, materials pesants, temperatura, olis, grasses... Va iniciar en d’industrialització a partir de la revolució industrial. Des de llavors s’ha utilitzat grans volums d’aigua per la transformació de matèries primes, i finalment llançats rius, llacs... Aquest procés s’ha repetit fins avui a tots els països que han desenvolupat d’industrialització.
Encara que les tecnologies a aconseguit reduir el volum i substància contaminants llançades, no s’ha aconseguit solucionar el problema. Les conseqüències causen mals en el medi aquàtic i pot perjudicar a les persones. Un altre efecte contaminant es el petroli. Es un dels grans contaminants de l’aigua. Pot ser perjudicial pels accidents de vaixells o plataformes petroleres quan s’enfonsen o tenen algun escap líquid. El petroli pot originar la mort d’éssers aquàtics o d’aus. També contamina platges i aigües litorals.

No hay comentarios: