lunes, 31 de marzo de 2008

Explotació i sobreexplotació de l'aigua


L’influencia del ésser humà sobre el clima va començar amb el desenvolupament de les diverses activitats: activitats agrícoles, ramaderes, industrials i la necessitat de l’aigua en els usos urbans, quotidians.

La sobreexplotació de l’aigua consisteix en extreure l’aigua d’un medi de forma massa ràpida i constant com per que es regeneri.

El 80 % d’aigua que utilitzem, és necessària per l’agricultura. La explotació dels processos d’irrigació produeix canvis en el clima de la zona. Afecta els recursos hídrics canviant el cabal dels rius i corrents d’aigua, que poden arribar a provocar disminució de l’aigua subterrània, contaminació de l’aigua... L’aigua que s’utilitza en la ramaderia va lligada a la de l’agricultura més la que es necessita per alimentar al bestiar.

L’industria també es un sector en el que s’utilitza grans quantitats d’aigua des de la revolució industrial al segle XIX. Per un altra banda s’utilitza per rentar, incorporació a productes manufacturats, i per la generació d’energia elèctrica. Algunes indústries utilitzen aigua potable per produir els seus productes, per altre banda la majoria utilitzen l’aigua per els processo productius, com refrigeració o com diluent d’afluents.
En el sector domèstic només representa un petit percentatge, però requereix que l’aigua sigui potable. Es tenen en compte l’aigua en d’higiene personal, al rentar utensilis, cuina, begudes, netejar autos, reg de jardins etc. Totes aquestes activitats es poden realitzar sense cap inconvenients sobre el medi natural, però si ho fem d’una forma abusiva pot tenir greus conseqüències ja que l’aigua escasseja i es maltractada pel diferents sectors.
L’aigua es abusada en el sector domèstic principalment per tenir una millor qualitat de vida (piscines, parcs aquàtics, balnearis...)
Avui en dia s’organitzen diferents associacions per el tractament de l’aigua tant per la contaminació o la sobreexplotació

No hay comentarios: